miercuri, 3 octombrie 2012

Istoria ceasului de ieri pana azi


Sursa foto: dipity.com

Pentru majoritatea dintre noi, ceasul nu este nimic mai mult decat un instrument de masurare a timpului, caruia i se atribuie  in functie de situatie si rol estetic. Ceasul are insa o istorie veche, este tributar unor etape importante ale evolutiei universale si a ajuns ceea ce este astazi in urma unor transformari inedite. Curiozitatile legate de acest accesoriu sunt multe si incitante, unele necunoscute poate multora dintre noi.
De exemplu, daca nu stiati, ceasul a aparut in antichitate sub forma obeliscului, acel instrument inventat de vechii egipteni, care il foloseau pentru a se pozitiona in diferite momente ale zilei. Mecanismul obeliscului era soarele, care, prin umbra ce o producea instrumentului, permitea anticilor sa afle daca e dimineata, pranz sau seara.
La polul opus sta astazi ceasul modern, avangardist, cu insertii Swarovski chiar, care serveste nu numai ca masurator al timpului dar si ca etalon al elegantei, bunului gust, prosperitatii. Transformarea de peste secole este uimitoare si reflecta in fapt evolutia societatii si a prioritatilor acesteia in general.

                           http://www.crystalglamour.ro/cumpara/luxury-black-omaki-2743859

Daca de la obelisc istoria se opreste la urmatoarea forma de contorizare a timpului, clepsidra, perioada contemporana trece de la ceasul cu cristale Swarovski la ceasul cu si mai multe cristale, ca intr-o incercare subtila de a mentine cat mai mult trendul de success al insertiilor.


Desi acum avem accesorii minunate, clepsidrei i-a urmat in istorie abia ceasul de buzunar, o capodopera de altfel pentru secolul al XVI-lea, cand a aparut.
Pe parcursul a vreo 100 de ani, intre 1500 si 1600, ceasul de buzunar a evoluat de la a arata doar ora pana la o afisare completa, cu ora si minut, o inventie redutabila pentru acele vremuri.
Tot cam in acei ani, fizicianul Blaise Pascal a dat dovada de o ingeniozitate debordanta si apare ca fiind primul om ce a purtat vreodata un ceas de mana. De fapt ce facuse Pascal? Ceasului inedit de buzunar, care tocmai fusese inventat, i-a atasat o sfoara cu care l-a legat de incheietura.
In contradictie cu posibilitatile lui Blaise Pascal din anii 1600, astazi ceasul de mana dispune de bratari moderne, din metal, silicon sau piele, toate create pentru confortul practic si estetic al purtatorului.

Ceasul de mana s-a consacrat cu adevarat abia in timpul Primului Razboi Mondial, cand prezenta ceasului de buzunar nu si-a mai gasit utilitatea practica in vremuri de lupta.
Ceea ce gasim astazi in materie de ceasuri este pana la urma rezultatul tuturor acestor etape, ce au fost importante la vremea lor si definesc clar evolutia. Accesoriu cu istorie lunga, frumoasa si inedita, ceasul de mana este mai mult decat un simplu obiect de decor, ne este prieten si insotitor oriunde ne-am afla.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu